Spremni za narednih 25 godina

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, BOŠovci!

Dobro nam došli i dobro se proveli na proslavi 25tog rođendana Beogradske otvorene škole!

Ne postoji reč koja bi na najbolji mogući način opisala ovaj osećaj ponosa, zadovoljstva i sreće što vas večeras vidim i što možemo zajedno da proslavimo ovaj, za nas veoma značajan jubilej.  Kada je pre mnogo godina, nas nekoliko entuzijasta, odlučilo da jednom plemenitom, inovativnom i eksperimentalnom projektu pronađe načine i omogući da preživi, zaživi i razvije se, ni slutili nismo da ćemo dočekati ovu noć i da ćemo trajati sve ove godine.

Bile su to ratne, preteške i bolne godine. Živeli smo u izolaciji i hiperinflaciji, zarobljeni u besmislu i beznađu, i suočeni sa gubitkom države, ljudi, vrednosti i mogućnosti. Poželeli smo tada, da stvorimo jedno posebno, alternativno mesto, duhovnu oazu, gde će se okupljati, edukovati i družiti radoznali, otvoreni, hrabri, oni koji su spremni da znanjem i obrazovanjem menjaju i sebe i društvo u kojem žive i grade bolju budućnost za sve nas.

I tako smo na 16. spratu Beograđanke započeli našu priču, priču o Beogradskoj otvorenoj školi, priču o ljudima. Priču o posebnim, posvećenim, uspešnim ljudima, onima koji žele i koji su sposobni da započinju, stvaraju i menjaju svet oko sebe.

Postavili smo znanje i veštine, inovativnost i kreativnost, slobodu i otvorenost u središte naših aktivnosti i oni su postali naš cilj, način rada i naša vrednost. Satkali smo BOŠ od naših želja, nadanja i potreba da pomognemo, doprinesemo, razvijemo i osnažimo i sebe i druge. Da budemo kritični ali i dobronamerni, korektivni i podržavajući i da uvek težimo dijalogu i saradnji između svih zainteresovanih u svim sektorima društva.

Predano smo radili i trudili se da mnoge naše ideje i inicijative pronađu svoj put do drugih, da ih ohrabre, motivišu i podstaknu da se informišu, edukuju i priključe, da postanu i akteri, nosioci društvenih promena. Da povezani i umreženi postižu najbolje rezultate i daju najveći doprinos u sredinama gde stvaraju i grade svoje karijere i na taj način osnažuju zajednicu u kojoj žive i rade.

I tako punih 25. godina. 25 uspešnih godina koje su obeležili mnogobrojni i izuzetni ljudi. 

Preko 60000 odabranih učesnika naših programa, najboljih studenata univerziteta, srednjoškolaca i mladih, predstavnika različitih organizacija civilnog društva i medija, zaposlenih u javnoj upravi i biznis sektoru,  najkompetentnijih predavača, trenera i mentora, konsultanata i saradnika, domaćih i međunarodnih donatora i partnera, i najpožrtvovanijih zaposlenih, praktikanata i volontora BOŠ-a.

Izabrani, posebni, najbolji! BOŠovci! Oni koji su ispisivali čarobne stranice jedinstvene BOŠ priče.  Priče o ljudima. Priče o svima vama koji ste učinili da Beogradska otvorena škola postane prepoznatljivo i poželjno mesto za okupljanje, obrazovanje i povezivanje svojevrsne elite duha, znanja i delovanja. Zbog toga vam se svima vama beskrajno zahvaljujem. Za svaku ideju, uložen napor, i zajednički ostvaren rezultat tokom ovih 25 godina.

Hvala vam unapred i za naredne godine jer bez vas ne možemo i nećemo da ispisujemo nove, uzbudljive stranice naše zajedničke BOŠ priče. Priče o ljudima. Priče o nama i našim delima.

Hvala vam!

Vesna Đukić, generalna direktorka Beogradske otvorene škole

Govor održan na proslavi 25 godina Beogradske otvorene škole, 7. novembra 2018.